Butler worden? Ga naar Academy

Vraag naar 'persoonlijke assistenten'blijft maar stijgen

Butler worden? Ga naar Academy

15/11/2018 - 11:52

In Beernem start een nieuwe opleiding voor butlers en persoonlijke assistenten. Het is de vaak bekroonde butler Kristiaan Polgar die samen met zijn vennoot Fernando Pauwels de Academy opstart. Er is een tekort aan goed geschoold personeel, vinden ze. In veertien weken krijg je er alle kneepjes van het vak aangeleerd. Prijskaartje van de opleiding : zo'n 9.000 eruo.

Kristiaan Polgar heeft sinds drie jaar zijn eigen butlerservice VIP & Butler Services. Hij werd voor zijn kennis al meermaals bekroond in het buitenland en werkt samen met 125 hotels waar hij regelmatig als butler aan de slag gaat.

"We kunnen de vraag niet meer volgen", zegt Polgar. " Er komen meer en meer miljonairs bij. Die willen hoogopgeleide mensen die kwaliteit bieden. Momenteel werken we samen met zo'n 15 mensen die we werk kunnen bezorgen, maar er is nood aan meer toppers in dit vak. Daarom heb ik beslist om mijn eigen academy te starten."

Volgens Polgar is een butler vandaag niet de persoon die hij vroeger was.

" Het traditionele beroep is toch innoverend geworden. Een butler is niet meer degene die het zilverwerk oppoetst of kranten strijkt. Het is een vertrouwenspersoon geworden in een gezin of een duivel-doet-al voor rijkelui. De butler is veel meer geëvolueerd tot een persoonlijke assistent, die je inschakelt voor de organisatie van een privé-feest, die kan koken en die de kinderen van school afhaalt."

Les van toppers

De opleiding, die in mei start met maximum zes studenten, bestaat uit tien weken theorie en vier weken praktijk. De theorie krijg je digitaal opgestuurd.

" We geven uitleg over etiquette, maar ook over lichaamstaal, luxeproducten, eten en drinken en het huishouden. In de praktijklessen gaan we een stapje verder en krijgen de studenten les van toppers in hun gebied. Dat zijn onder meer theesommelier Ann Van Steenkiste uit Roeselare, chocolatier Fangio De Baets uit Brugge of sigaarsommelier Koen Van Zandweghe uit Knokke."

In mei starten de eerste opleidingen op het stijlvolle domein Di Coylde in Beernem. Later dit jaar volgen nog instapmomenten.

"We mikken niet op een resem studenten, maar vooral op kwaliteit. Wie na de theorie afhaakt, krijgt zelfs zijn geld terug. We willen echt met toppers overblijven. Haal je 90 procent, dan mag je meteen bij me aan de slag. Haal je tussen 70 en 90 procent, dan stellen we je voor aan ons netwerk. Wie minder scoort, wensen we nog veel succes. Onze klanten verwachten immers topklasse en dat moet zich ook in je resultaat vertalen."

9.000 euro

En dan is er nog de kostprijs. Voor 9.000 euro kan je deelnemen aan de theorie en praktijk, goed voor 14 weken les.
"Dat is duur, maar niet duurder dan managementsopleidingen", zegt kristiaan Polgar. " Het kan sommige studenten misschien afschrikken, maar we willen dan ook echt gemotiveerde kandidaten. Het gaat hier om een speciaal beroep, maar dan wel een van de mooiste die er zijn."

Zelfs les van sigaarsommelier

Koen Van Zandweghe is een van de gastdocenten tijdens de opleiding. De advocaat die in Knokke woont, was de jongste voorzitter van de Habano Club Aroma de Cuba en is ook sigarenmeester en columnist voor het magazine El Gusto.

"Sigaren zijn voor veel mensen een luxeproduct. Het is een kunst om, net als met wijnen, de goede smaken te onderscheiden."

Van Zandweghe is helemaal bezeten door sigaren. Hij bezit zelf een grote collectie.

BijlageGrootte
PDF-pictogram butler_wordenga_naar_academy_kopie.pdf500.71 KB